Dragonfly Cobalt er en liten USB-pinne som utrolig nok har både en digitalkonverter og en skikkelig hodetelefonforsterker på innsiden, og er mindre enn en voksen tommelfinger. Størrelsen har åpenbart ingen ting å si, for dette låter både stort og flott. Og ikke tvil på at du hører forskjell. 

Langt fra bra nok lyd

I de aller fleste PC-er og Mac-er er det temmelig minimale lyd-løsninger. Hodetelefon-forsterkerne har ikke spesielt gode analog-kretsløp, ikke veldig bra evne til å drive hodetelefonene dine, og digital-konverterne er slappe saker. Selv om de lover oppløsninger opp til 24bit/192kHz er ikke det nødvendigvis det samme som at det låter fint, men det ser fint ut på papiret. 

Resultatet er ofte lyd som er spiss og hard, har dårlig oppløsning, mangler dynamikk og som er litt rotete presentert. Den luften og plassen som du kan høre på gode hodetelefon-forsterkere er erstattet med flat og litt komprimert lyd. dragonfly cobalt.jpg

Passer til det meste

Dragonfly Cobalt passer til det meste. Jeg forsøkte den på PC, Mac, iPad og iPhone (med kamera-kit overgangen – lightning til USB-overgang) og den gjør også jobben på Android-telefoner med en Dragontail-adapteren som følger med. Den har en vanlig USB-kontakt som passer i de fleste PC-er og Mac-er, men har du de nye USB-C portene kobler du den via Dragontail-adapteren. 

Cobalt er plassert i et lite hus som tåler mye juling, og overlever selv om du skulle være så uheldig å sette foten på den. Analog-utgangen er en standard 3,5 millimeter minijack som gjør det mulig å koble til både hodetelefoner og analog-kabler for direkte kobling til stereoanlegget. Den lille opplyste øyenstikkeren på oversiden av den lille pinnen gir beskjed om hvilken oppløsning du spiller med. Grønt lys betyr vanlig CD oppløsning med 44,1kHz, blått betyr 48kHz, orange 88,2kHz, magenta 96kHz og lilla betyr at du spiller MQA.  

Cobalt er begrenset til 96kHz og årsaken til det er nok at det sikrer at tilkoblingen til et bredt utvalg enheter foregår uten installering av en driver. Men du har likevel en mulighet til å høre lyd i 192kHz-oppløsning hvis signalet inn er MQA. Spiller du via for eksempel Tidal gjør programmet den første utpakkingen av MQA, så gjøres den siste utpakkingen av MQA-filen av Cobalt. Det gir en maks oppløsning på 192kHz. Den innebygde DAC-en er en ESS 9038Q2M og den klarer hele 384kHz. Så ingen begrensninger der. 

Har du en iPhone er en ekstern DAC som Dragonfly Cobalt, eller andre, den eneste måten du kan få HD-oppløst lyd i hodetelefonene dine, eller MQA fra Tidal. Apple og Bluetooth gir ikke HD-lyd, og det gjør ikke den lille lightning-dongelen heller. Den gjør om alt – uansett opprinnelig format – til 48kHz oppløsning før den konverterer signalet til analogt og sender det til de kablede hodetelefonene dine. 

Låter veldig fint

Det tar omtrent 5 sekunder å høre at det er stor forskjell mellom det Dragonfly Cobalt leverer og det som vanligvis kommer fra hodetelefon-utgangen på Mac-en. Lyden er mer dynamisk, det er tydeligere og klarere, det er større plass i lydbildet og oppløsningen er glimrende. I tillegg våkner selv ganske tungdrevne hodetelefon til liv og får dybde og kontroll i bassområdet, og en dynamikk i mellomtonen som slett ikke var der i utgangspunktet.

I tillegg til å være fullstendig nøytralt og perfekt balansert, er lyden brilliant, meget detaljert og åpen, men det er ingen antydninger til hardhet, og enten du kobler til et par hodetelefoner eller sender signalet direkte til stereoanlegget, er dette forbausende solid og skikkelig. Audioquest Cobalt_small-bag_1280x874.jpg

Jeg har en Dragonfly Black liggende fra tidligere og det er liten tvil om at Audioquest har løftet lydkvaliteten med Cobalt. Det låter større og flottere, og det er enda mer åpent og luftig. 

Konklusjon 

Audioquest har gjort en flott jobb med sin nye Cobalt, og spiller du musikk fra en PC/Mac eller mobiltelefon/nettbrett er en det bare ikke mulig å få kjøpt noe som helst som løfter lyden i tilsvarende grad, for de samme pengene. Den gjør den digitale konverteringen meget bra, og lytter du via hodetelefoner kan du glede deg over at de endelig spiller opp mot sitt maksimale potensiale. Via den vanlige hodetelefon-utgangen (på alt) er du ikke engang i nærheten.