Navnet Citation ble tidligere kun brukt på det aller ypperste av hifi-utstyr fra Harman Kardon. Når de nå har hentet navnet frem igjen, er et med samme formål. Citation skal være noe spesielt.

Bra design

MultiBeam 700 kan kjøpes i grå eller sort. Ikke de lystigste fargene, akkurat, men lydplanken ser fin ut, er godt satt sammen, og ullstoffet fra Kvadrat i Danmark burde passe fint inn i alle nordiske utseende interiører. Fraværet av plast er gledelig, og det er også den avrundede og snille designen. På toppen sitter det en liten trykkfølsom skjerm som gir deg god oversikt over volum og EQ-justeringer, og det kan også vise albumgrafikk når du spiller musikk. I hver ende er det en lydlinse som har som oppgave å spre lyd til sidene for et stort og romslig lydbilde. 

Mange muligheter

Kinoen har en mengde høyttalere plassert rundt i hele kinoen og flere tusen Watt forsterkerkraft til rådighet, og du kan neste bo i de basskassene som benyttes i de større salene. Alt dette skal konstruktøren forsøke å klemme inn i en lydplanke på rett under 80 centimeters bredde. Litt av en oppgave! Det er også derfor lydplankene er så forskjellige. De er som oftest ikke nøytrale og korrekte lydmessig, men er heller konstruert for å gjøre det moro og engasjerende å se film og TV. Multibeam 700 display.png

Den oppgaven er selvsagt umulig allerede i utgangspunktet, men de kan likevel gi deg en flik av virkeligheten og faktisk også klare å skremme deg såpass at du tar dekning bak sofaen når skuddvekslingene er på sitt heftigste. Harman Kardon er en av verdens største produsenter av høyttalerelementer, og de kan plukke fra øverste hylle når de skal utstyre MultiBeam 700 med lyd. I alt er det 2 diskanter og 5 x 5cm mellomtone/basshøyttalere på innsiden som styres av en innebygget DSP. Det hele er drevet av forsterkere som tilsammen yter 210 Watt. 

Med innebygget Google Assistent kan lydplanken stemmestyres ( dessverre ikke fulltstendig ) slik du ville gjort med en hvilken som helst smarthøyttaler. Og tenker du at du kanskje skal bygge ut med andre høyttalere i Citation-serien kan MultiBeam også fungere som en vanlig senterhøyttaler. Du kan montere den på veggen, men den gjør seg absolutt best på TV-benken. 

Brukervennlig 

Den helt trådløse MultiBeam 700 er enkel å sette opp via Google Home-appen på nettbrettet eller telefonen din. Her får du oppsettet trinn-for-trinn, og så lenge du har et bra nettverkssignal til lydplanken går dette greit og det er gjort på noen få minutter. Du kan også sette den opp med en iPad eller en iPhone, men det er en litt lengre vei til målet. 

Fra TV-en kan du koble deg til med HDMI (ARC), men du har også mulighet til å koble deg til med en optisk digital kabel. Den optiske inngangen kan også benyttes til å koble til en CD-spiller eller andre enheter du vil spille fra, og så har du en analog inngang slik at du kan koble til en mobiltelefon via kabel, en platespiller eller hva som helst som har en analog lydutgang. 

Musikk kan strømmes via Chromecast eller AurPlay2. Det betyr at du kan hente ned all verdens musikk på mobiltelefonen din og "caste" det til lydplanken. Det betyr for de fleste Spotify, YouTube Music (som ikke låter spesielt bra ) eller Apple Music, men også HD-musikktjeneste som Tidal kan enkelt spilles av. Når du først har fått dette til å fungere kan du også koble MultiBeam til å spille sammen med andre høyttalere som støtter Chromecast eller AirPlay2 for lyd i hele huset. Alle, noen eller hver enkelt høyttaler kan kontrolleres fra telefonen eller stemmen din. Det vil si - etter at du har gruppert høyttalerne i Google-appen.

Artikkelen fortsetter under bildet

multibeam 700 center.jpg

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 kan også benyttes som senterhøyttaler i et større hjemmekinosystem

Lyden

Det er overraskende mye trykk fra den kompakte MultiBeam 700, og den spiller også ganske høyt. Med volumet på 40-50% blir det høyt nok, og da har også lydplanken nok reserver til å løfte et kanonskudd ut av lydbildet uten at det fortrenger alt annet. Presisjonen er høy, og det låter klart og fint så lenge du ikke faller for fristelsen å spille enda litt høyere enn det de små høyttalerelementene er bygget for. Det går greit, men lyden flater ut, forvrengningen øker og den klarheten og gjennomsiktigheten som lyden har i utgangspunktet blir sterkt utfordret.  

Du har også muligheter til å skreddersy lyden til din egen smak, og det inkluderer å få litt mer bass (ikke dypere, bare mer) eller kanskje du vil regulere mengden av surroundeffekter. Multibeam 700 angle.png

Teknikken med sidemonterte høyttalere fungerer godt de fleste steder, men er som alltid (selv om det ikke er nevnt med et ord i brukerveiledningen) avhengig av at lyden kan reflektere i noe. En vegg er best, men et skap eller en kommode fungerer også bra. Den reflekterende flaten bør nok stå fra ca en til tre meter fra høyttaleren, og skal du gjøre dette helt ideelt bør det være like langt til den reflekterte flaten på hver side. Det er litt vanskelig å få til, men har du muligheten øker det opplevelsen av lydbildet størrelse vesentlig.  

Bass er det ikke masse av, men føler du at du i tilegg behøver noe som får det til å vibrere i fotsålene (og helt sikkert også inn til naboen) kan lydplanken enkelt kobles til en matchet subwoofer. Det blir mer moro, tøffere og mer engasjerende, og du kommer en liten smule nærmere en ekte kino-opplevelse.   

Konklusjon 

Alle som er opptatt av flott design, og gode materialer får sitt med Harman Kardon MultiBeam 700. Det får også alle dem som er opptatt av bra lyd. Lydplanken lager TV og filmlyd som engasjerer og den har en tydelighet og klarhet som henter frem den viktige dialogen selv når det er heftig action på skjermen. Det smeller godt, og spiller du litt høyt Og selv om lydplanker i all hovedsak er beregnet på å spille av TV-lyden, er den også helt OK som musikkgjengiver i stua.