Hva gjør du når du skal lansere ditt første lydprodukt, og vil at det skal vinne kampen om å ha den tøffeste og beste bassen uten i butikkene. Jo, tar en tur til Frankrike og kjøper tjenestene til høyttalerspesialistene fra Devialet. Franskmennene lager både ekstremt dyre (og gode) forsterkere til hifi-bruk, men også de temmelig ekstreme Phantom-høyttalerne. De spiller ekstremt dypt, og klarer også å levere en lydstyrke som får lytterens skjellett til å vibrere. Jeg har hatt godsakene hjemme, og holdt nesten på å rive ned huset i et øyeblikk av overdreven entusiasme. Dypere og kraftigere får du det ikke uten å bryte elementære fysiske lover. huawei sound x.png

Ganske kompakt høyttaler

Huawei Sound X er ganske kompakt. Med en diameter på i underkant av 17cm har den begrenset fotavtrykk, men den er ikke glad i å bli plassert helt inntil veggen, og heller ikke å få pakket masse greier rundt seg. Plasser den så fritt du kan. Da låter den aller best. Den veier kun 3,5kilo, og det kunne gjort den interessant å bare plukket med seg til et annet rom når du måtte ønske, men den går ikke på batteri og du må i tilfelle slepe med deg ledninger og strømforsyning. I praksis blir den stående på et sted. At den ikke har batteri er forståelig. Med de lydressursene Huawei ønsker at Sound X skal ha, ville den behøvd et ganske omfattende batteri. Da blir den større, dyrere og tyngre. 
Den har heller ikke stemmeassistent, noe vi nesten trodde var en selvfølge på dagens nye høyttalere. Kanskje kommer det en oppdatering senere. 

På toppen er det en kontrollflate som er lettbetjent, og den gir deg også informasjon om volum og modus via den godt synlige lysringen som går på yttersiden. SoundX_4.jpgDen våkner til liv når du kommer nær nok med hånden, og viser deg kjapt innstilt volum. Musikken går i pause hvis du legger hele hånda flatt på kontrollflaten. Alt er praktisk og intuitivt. 

Den kobles til via Bluetooth, men du kan etter en oppgradering senere i høst også spiller musikk via Wi-Fi (UPnP). Den mangler muligheter for multirom, og du kan heller ikke koble opp to stykker for stereo. Dessverre er det heller ikke trådløse muligheter da den mangler kablet inngang. Det gir visse begrensninger i bruk, men er etter vår mening ikke noen stor grei. Du kan koble deg til med NFC, men du kan ikke koble til to enheter samtidig. 

appskjerm.jpgAppen er grei nok, men ikke voldsomt imponerende. Blant annet kan du få deg en kraftig overraskelse hvis du tidligere har spilt på enheten og stilt volumet høyt, og så kobler til en mobil med det interne volumet på fullt. Det spiller nesten fjære av kanarifuglen din! De eneste innstillingene er Hi-Fi og tale. Det er vel strengt tatt i snaueste laget, Huawei? 

Imponerende teknikk

Med så mye Devialet-teknikk er dette allerede i utgangspunktet spennende saker, men det er ikke bare det såkalte push-push-systemet i bassen de står bak. De har også justert lyden i høyttaleren som sitter montert rundt enhetens nederste del med sitt SAM-system, og gjør at den lager lyd i 360 graders sirkel rundt spilleren. Elementene er såpass små som 1,5-tommer, men med fem stykker blir det likevel nok til å spille både mellomtone og diskant med bra volum. De to bassene er på 3,5 tommer, og heller ikke det er imponerende stort, men de sitter i et lufttett kammer og er montert mot hverandre slik at de kansellerer hverandres vibrasjoner og resonanser. huawei sound x exploded view.pngMen en ganske kraftig innebygget forsterker spiller det meget dypt, og med imponerende høy kvalitet til å høre hjemme i denne prisklassen. 

Sound X låter fantastisk

Klarer du deg med en ren Bluetooth-høyttaler og kun er ute etter best mulig lydkvalitet, er denne spilleren et funn. Den låter imponerende og det er ikke bare på grunn av den kjellerdype og utrolig godt kontrollerte bassen. Stemmer, instrumenter og trommer låter virkelig flott, og har en åpen og for prisklassen en flott, naturlig klang. 
Bassen beveger seg relativt uanstrengt ned til 40Hz, og skal du ha en høyttalere som klarer det uten å få pustevansker må du lete etter høyttalere som er betydelig større enn denne. Den er også allsidig og altetende. Rock, rap, metall, pop eller RnB gjengis med stor overbevisning, og det er tøft, dynamisk og overraskende hardtslående det som strømmer ut av høyttaleren. 

Jeg klarte å få revet husets fjortenåring vekk fra skjermen noen minutter, og han trodde knapt sine egne øyne og ører og nektet nesten å tro at så mye og bra lyd kunne komme fra så små høyttalere. Via AI-life-appen kan du regulere bassnivået, og hvis du ikke setter det for høyt kommer også mellomtonene godt frem. 
Huwaei oppgir at den kan spille 92dB, men jeg målte 95-96dB en halvmeter fra høyttalerne, og det er nok til å fylle et ganske stort rom med lyd. Selv om den ikke akkurat trives med alt på fullt. De små bassene, som du kan se gjennom gluggene på begge sider av høyttalere, ser ut til å ville hoppe ut av kabinettet, og du hører veldig godt at den har fått mer å gjøre enn den klarer å få unna. Det betyr at den ikke egentlig er beregnet på å spille lyd i en mellomstor til stor stue, men er derimot midt i blinken på et vanlig soverom, kjøkken, eller ved siden av skjermen på hjemmekontoret. 

Konklusjon

Ser vi på prisen er det imponerende mye lyd i Sound X. Til prisen er det knapt noe annet som konkurrerer hvis du ønsker deg et så dypt og mektig lydbilde som mulig. Der det stopper litt opp er på utstyrs-siden. Til samme pris er det mange høyttalere som kan adskillig mer enn Sound X, men altså ikke med den samme imponerende lyden. Om Sound X skaper den store entusiasmen kommer for det meste an på om du lar deg imponerer av lyden.