Det første produktet jeg testet til denne utgaven var Henry Audio sin nye USB DAC, og jeg var imponert over hvor mye kvalitetslyd det var mulig å få plass til i den lille boksen. Når jeg nå sitter her med en iEAST AM160 er jeg helt sikker på at fremtidens hifi vil se annerledes ut enn den har gjort hittil.  Men fungerer det?

Du behøver kun et par høyttalere

Det er en pris å betale for alt. Du får en kompakt integrert forsterker med streaming, og en analog inngang for en CD-spiller, eller kanskje en platespiller med en ekstern RIAA. I tillegg kan den spille av musikk fra en USB-enhet som kobles til i front. En enkel bryter på fronten skifter mellom nettverk og den analoge inngangen. Med musikktjenester som Spotify, Qobus og Tidal, nettradio, AirPlay eller avspilling av innhold fra iTunes eller mobiltelefonen din som kontrolleres fra en ganske overbevisende app, og så sendes over nettverket til AM160 er det ikke mye mer enn en volumkontroll og en liten digital forsterker som skal til for å spille musikk – og så et par høyttalere, selvsagt!

Den innebygde forsterkeren oppgis til 2x60watt i 4ohm. Det betyr 2x30 til 2 x40watt i 8ohm, men hvis du ikke kjøper deg eller allerede har et par spillende motstander med svært lav effektivitet, er det stort sett nok for noen hyggelige stunder foran stereoanlegget.

På innsiden sitter det en 24bit Wolfson DAC for avspilling av filer opp til 24bit/192kHz. Den takler filer i formatene MP3, AAC/AAC+, Alac, Flac, WAV, og den gjør det fra både streaming og USB-kilder.

Enheten er bygget i ganske aluminium og virker ganske skikkelig skrudd sammen. Den får strøm fra en strømadapter tilsvarende det man ser på vanlige PC-er. I dette tilfellet gir det 32volt og 5Ampere.

Multirom også

Det er lett å organisere iEast-enheter i en multirom-løsning via appen. Du får automatisk opp alle andre iEast-enheter og de kan tildeles forskjellige rom eller kobles sammen til å spille samtidig i «party mode». Men du må ikke. AM160 fungerer helt greit på egen hånd.

iEAST er ikke helt der hvor de kan konkurrere med Sonos, ennå, men er et interessant alternativ hvis du tenker deg å koble sammen høyttalere og hifi-komponenter fra litt forskjellige leverandører. M30 er modellen uten forsterker hvis du allerede har aktive høyttalere eller en eller flere integrert forsterker stående rundt i huset.

Digital forsterker

Det er en stund siden jeg for første gang så en digital forsterker jeg kunne putte i skjortelommen. Mer plass skulle ikke til for å trekke et par halvstore gulvstående høyttalere. Jeg var imponert over kraften, men ikke helt overbevist over lydkvaliteten. Skepsisen til digitale forsterkere har avtatt etter hvert, for det er jo knapt mulig å unngå å legge merke til blant annet Pro-Ject, NAD og Denon som allerede bevist ettertrykkelig at dette går an, også til omtrent den samme prisen som AM160. Vi har også test av den nye v2-utgaven av NAD3020 i denne utgaven.

Akkurat nå har jeg ikke flust med rimelige stativhøyttalere i huset, så da koblet jeg til et par Cabasse Murano i stedet. Det er et par kompakte treveis (coax-element i mellomtone/diskant) stativhøyttalere til et halvt hundre tusen med en meget avslørende og presis spillemåte, og de er et helt utmerket verktøy for å avsløre uhumskheter i rimelige digitalforsterkere.

Jeg tror ikke jeg ville valgt en slik forsterker til disse høyttalerne, men det er likevel ikke vanskelig å høre hvilke kvaliteter den digitale forsterkeren har. Eller kanskje enda bedre – dens fravær av feil. Selv med høyttalere i denne klassen går det helt fint å spille musikk så lenge du ikke drar på for hardt, eller gunner på med masse ultra-tung bass.  

De fleste mener at digitalt er det samme som spisst og fælt, men det er mer snakk om en lyd som er bra detaljert og med en oppløsning som absolutt ikke står noe tilbake for andre rimelige integrerte forsterkere. Digitale eller analoge. Ikke er den hard eller spiss, heller.

Så lenge den ikke presses har den fin kontroll i bassen, en gjennomsiktig og  dynamisk mellomtone, og en åpen diskant som henter ut masse detaljer fra musikken. Kanskje mangler det litt rom og luft rundt instrumentene, men det betyr jo bare at iEAST, i likhet med konkurrentene, heller ikke klarer å trylle. Virkelig gode forsterkere koster mer penger!  Min favoritt i så måte, hvis det er en streamer som står på ønskelisten, ville vært den passive M30, en Rega Brio og et par gode kompakthøyttalere. Da har du et anlegg i superklassen med et strålende forhold mellom lyd og pris. Pakken koster det dobbelte av AM160, men jeg er sikker på at det anlegget lett kunne forveksles med komponenter til en langt høyere pris.

De mest åpenlyse konkurrentene er Sonos. iEAST har foreløpig ikke et like omfattende økosystem med ekstra høyttalere, lydplanker og subwoofere, men hvis du er ute etter en enkel enhet med innebygget streaming og forsterker kommer du minst like godt ut med en iEAST AM160 som en Sonos Connect:AMP. Sistnevnte koster en tusenlapp ekstra, mangler mulighet til å spille høyoppløst musikk, og låter litt tammere. 

Konklusjon

iEAST AM160 gjør jobben på imponerende vis. Den er riktignok både enkel og sparsommelig utstyrt, men den gjør det den skal og det til en pris som er veldig hyggelig. Den er lett å koble opp, programvaren på iPad er kjapp og smart, og det låter overraskende ryddig og fint. Glem størrelsen og nyt musikken!