JBL har et bein i studio og musikkindustrien, og derfra har det kommet et stort antall utrolig rå høyttalere til hjemmebruk som koster omtrent det samme som en bil i premiumklassen. Det har gitt JBL en teknologi de benytter på alt de lager, og en erfaring med hva slags lyd de store massene ønsker seg som overgår de fleste andre produsenter. JBL låter på en bestem måte, og har sin egen lydsignatur. Alt fra JBL skal ha solid bass, og en lyd du kan kjenne igjen fra konserter og live-opptredener av alle slag.  

Store øreklokker 

JBL CLUB 950NC er en ganske stor hodetelefon med behagelig øreputer som går godt utenpå ørene til de aller fleste, og har også innebygget støykansellering. Akkurat det med støykansellering er kanskje litt misvisende, og er det på alle NC-modeller. For de kansellerer ikke støyen, men demper støyen utenfra i ulike mengder og på litt forskjellige måter. Målet er likevel å gi deg som lytter en opplevelse av å høre på musikk og samtidig dempe større eller mindre deler av omgivelseslydene. jbl club 950nc sort close.pngJBL sitt system for støydemping er adaptivt - altså at du kan tilpasse dempingen til situasjonen du er i, og slik at du kan slippe gjennom det du selv ønsker av omgivelseslyden eller hvor mye av stemmene rundt deg du vil slippe igjennom. Du har også noe som heter Talk Thru som slipper inn stemmer uten at du behøver å ta av det hodetelefonene. Du finner også støtte for stemmestyring med Google Assistent eller Amazon Alexa. Noe som kan være svært praktisk når du skal sjekke når toget går hjem, eller om det blir badevær i morgen. Mottar du samtaler eller vil snakke med venner på mobilen, har JBL bygget inn en funksjon som demper støy når du snakker. 

Batteritiden er ganske hyggelig, og slår du av alt unntatt Bluetooth for trådløs overføring av musikk, kan du regne med i overkant av 50 timer spilletid. Benytter du støyreduksjonen går spilletiden ned til i overkant av 20timer. Går batteriet ditt tomt kan du koble deg til med en vanlig kabel. Går du for kombinasjonen kabel + støykansellering har du nær 30 timer tilgjengelig spilletid. Det burde være nok for ikke å få "rekkeviddeangst". Hodetelefonene kan foldes sammen, og du får med et hendig etui for å frakte dem med deg rundt i verden. 

For å gjøre bruken enkel har JBL CLUB 950NC en knapp på den ene øreklokka de kaller for "smart ambient", men du kan også gå inn i appen (som er både brukervennlig og praktisk) og personalisere innstillingene - også lydinnstillingen. På øreklokka finner du også en bass-boost-funksjon. Den øker volumet i bassen vesentlig, og plasserer deg enda nærmere scenen eller instrumentene. Det sies litt i dokumentasjonen om at de også går dypere i bassen, men det er det ingen særlig tegn til på vår frekvenstest. Følelsen av dypere bass er derimot godt tilstede. 
Membranen som er benyttet i JBL CLUB 950NC er laget av grafen og har en diameter på 40mm. Membranen er ekstremt lett og stiv for høy presisjon, masse detaljer og solid bass. JBL CLUB 950NC går dypt. Ikke helt i kjelleren, men dypt nok til at alle vanlige instrumenter gjengis med stor overbevisning. Bassen er ganske røslig og feit, og spiller du med solid volum er det nesten så det rister i jekslene.  jbl club 950nc front.png

OK støykansellering

For å være litt direkte. JBL CLUB 950NC har ikke den aller råeste støykanselleringen, men den holder det meste av støyen ned på et nivå hvor du kan lytte til musikk i ro og fred. Den klarer suse og bruselyder best, type flymotor, men er ikke like bra på stemmer og mer plutselige lyder som Sony WH1000XM4, som kanskje er kongen på haugen når det gjelder støykansellering. 
Det som er verdt å trekke frem er at støykanselleringen er stille og ikke suser. Det kan hende du ikke synes at litt sus gjør noe, men forsøk å sitte med hodetelefonen på deg i fem-seks timer. Da kan vi love at det irriterer vettet av deg. 

Det låter tungt og fett 

Musikk uten bass er etter min mening ikke noen særlig mening å lytte til, men det kan bli for mye slik at bassen dominerer hele lydbildet og gjør det tregt og tungt. Stram bass som er akkurat riktig balansert er det vi er ute etter, men hvis vi ikke får det tar vi gjerne til takke med bassen til 950NC. Det er mye av den, og den er ikke superstram og kjapp eller særlig nøytral, men det er tøft og skikkelig. Lytter du til elektronika, rap og R´n´B er det disse hodetelefonene som gjør denne musikken mest gøyal å lytte til, og hører du på rock og metall er de midt i blinken. 

Drar du på med alt du har av bass, kan også dette bli for mye av det gode. For mye bass har en lei tendens til å dekke over for vesentlig informasjon om kraften til anslaget på en bassgitar eller presisjonen til en trommepedal som hamres mot trommeskinnet. Bassen kan i verste fall bli som en våt myr du må kjempe deg ut av. Heldigvis er det mye å gå på før du kommer dit. Holder du deg unna bass-boost-funksjonen er lydbildet klart, åpent og tydelig med en diskant som ikke virker påtrengende eller spiss, men som samtidig er ganske luftig og åpen. 
Denne modellern scorer ikke aller høyest på rafinnement og oppløsning for de som vil finlytte til jazz og klassisk, men de gjør deg kanskje en tjeneste ved at det aller meste du spiller av musikk faktisk låter flott, stilig og tøft. Uansett hvilken musikksjanger du lytter til. Så får du heller leve med at enkelte herrestemmer blir i største laget.  jbl club 950nc package.png

Lydbildet er oppfattes som stort, og ytterkantene i klangbildet kommer langt ut fra ørene dine. Stemmer er godt fokusert og det gjelder også instrumentene som er på innspillingene du lytter til. Drar du til med det som er av volum og legger på litt ekstra bass, kommer du opp på en lydstyrke som folkehelseinstituttet helt sikkert ikke setter særlig pris på. Her er det all mulig grunn til å tenke på hørselen. Bass høres ikke alltid så høyt ut, men kan likevel gi et betydelig lydtrykk. 

Stilig lyd, men ikke for alle 

Er du ute etter studiopresisjon kjøper du sikkert noe annet, og det er heller ikke disse modellene du kjøper til hifi-entusiastene når de har bursdag. For lyden til JBL CLUB 950NC er skrudd til for gi mening til navnet. De låter som om du er på konsert eller på klubben, og det er en energi og et trykk du knapt får fra hodetelefoner andre steder. Det er mye bass, men i motsetning til flere andre merker som forsøker seg med det samme, er det fortsatt bra kontroll selv helt ned i den dypeste basskjelleren. Lyden er lett å like, og det kan hende disse hodetelefonene er det beste hjelpmiddelet du kan få for penger, hvis du synes mye av musikken din låter tynt og spinkelt.