RHA, Reid Heath Acoustics, har i løpet av få år plassert seg godt i markedet. Bare på IFA-messen i år talte jeg et 20-talls produsenter jeg knapt hadde hørt om som ville forsøke seg på det europeiske markedet. Vi antar at neste messe avholdes med et nytt sett av håpefulle produsenter med OEM-produkter fra Kina.

RHA Trueconnect buds.pngNår vi ser på hvor mange som forsøker, for så å mislykkes grandiost, er det all mulig grunn til å gratulere RHA med en god jobb. Produktene er utviklet i Skottland, baseres på egne ideer, og egne krav til løsninger.

Praktiske

RHA True Wireless kommer levert i et praktisk og veldig skikkelig lade-etui med små led-lys for å markere ladenivå, og en USB-C ladeport på baksiden. Det ganske kraftige etuiet gir god beskyttelse i tillegg til lading av øreproppene. Etuiet er ikke like elegant og kompakt som Apples, men det får enkelt plass i en vanlig jakkelomme. 

True Wireless har den samme «pinnen» nedenfor øreproppene slik Apple har på sine nye Airpods. Det er en smart konstruksjon fordi den plasserer vekten nedover i stedet for utover, noe som gjør at den sitter ganske godt i øret. RHA benytter seg av plassering og tilhørende lukking inn i ørekanalen. Den må altså festes godt for å gi korrekt balansering av lyden. Apple sitter mer på utsiden av øret, men har på sin siste modell fått helt brukbar bassgjengivelse – selv om den ikke er helt på RHA-nivå i dette tilfellet. Riktig valg av øretupper gir både god lyd og en ganske komfortabel bruk over tid. Her er det også godt mulig å finne noe som passer perfekt i øret. Det er knapt noen som sender med et helt brett med øretupper i forskjellige varianter. Noen klarer seg med tre varianter, men RHA har 10. Jeg har hatt RHA til test tidligere og setter veldig pris på deres skumtupper. De tetter godt, og gir godt feste, men er ikke for alle.

Proppene er sprut og svettesikre og når du først får dem til å sitte i øret, kan de godt benyttes på jobbeturen eller til turen på treningssenteret. De er såkalt IPX5-sertifisert. Etuiet lader opp proppene rundt 4 ganger, og lader proppene opp til 100 prosent på i underkant av to timer, men går du tom for strøm gir 15 minutter ladetid et par timer spilletid. Batteritiden er god, og det er nok strøm her til at du ikke får «rekkevidde-angst». 

Knotter og kontroller

Pluggene har en liten knapp på yttersiden av hver ørepropp. Disse kan du benytte til å hoppe frem i spillelisten, og faktisk også justere volumet. Ikke helt intuitivt, men en bra løsning hvis du ikke vil hente frem mobilen for å styre avspillingen.

RHA TrueConnect carbon.png

RHA benytter Bluetooth 5.0. For deg betyr det i hovedsak bedre rekkevidde. Lydkvaliteten på Bluetooth 4.2 er den samme, men det viktigste er at tilkoblingen er 100 prosent stabil under bruk. Noe den var under testen.

Lydkvalitet

Hovedinntrykket er at RHA True Wireless spiller ganske behagelig og balansert, men likevel har godt tak på detaljene i musikken. Lydbildet er ganske stort og du har en flott lydsfære på utsiden av hodet. Stemmer og instrumenter er godt fokusert, men plasserer seg selvfølgelig midt inne i hodet slik det alltid gjør. Dette er et ikke noe gjøre noe med i denne prisklassen.  

Lydkvaliteten i denne prisklassen er svært forskjellig fra modell til modell, og ingen er i nærheten av det vi kan kalle referanselyd, eller for den saks skyld lineær frekvensgang. Derfor blir det opp til produsenten å komme så nær et høvelig resultat som mulig. Gjerne med et sterkt personlig lydbilde.

Den store oppturen er mellomtone-området. Stemmer og instrumenter er åpne og detaljerte, og det er brukbar dynamikk. Diskanten er ikke like fremtredende som hos andre RHA-modeller, men det jukses ikke med oppløsning og detaljer. Bassen er ganske dyp, og den har bra volum og tyngde. Nivået er litt annerledes enn for eksempel T20, som har større fokus på mellomtone og diskant, men den er ikke i nærheten av å våre så svulstig at den forstyrrer det nedre mellomtone-området, og eller den viktige mellombassen – selv om den fortsatt kommer i sjenerøse mengder. Bassen er litt monoton og kunne hatt litt mer klangfarge, men her er det heller ikke noe annet i prisklassen (inkl. JBL, Sony, Apple og andre) som leverer helt uten anmerkninger. 

Konklusjon 

Det er mye å like ved RHA True Wireless. De er allsidige og velspillende, og komforten er god takket være et rikt utvalg av øretupper. Lydbalansen er også god med en overraskende fyldig bass og en mellomtone og diskant som har mye informasjon og detaljer.