Bilder: Sonos 

Nå er det imidlertid snakk om en lydplanke. Det er noe Sonos har holdt på med tidligere med både Playbar og Beam. Begge er produkter som er helt greie, og som kan fungere fint i flere sammenhenger, men de er ikke på noen som helst måte i stand til å matche den nye lydplanken Arc. 

Hvorfor lydplanke? 

Det går ikke an å få skikkelig god lyd i en moderne flatskjerm uten å gjøre den tykkere, tyngre og dyrere. Ser du kun på Dagsrevyen er det ingen større grunn til å kjøpe seg en lydplanke, men er det serier og film på menyen hjemme, får du en vesentlig bedre opplevelse med en lydplanke. Tydeligere stemmer, klarere lyd, mer trykk, større lydbilde og mer bass – selv uten en ekstra subwoofer. Det å se film og spenningsserier blir rett og slett mer moro og engasjerende. Nå finnes det klart dyrere, større og mer eksklusive lydplanker enn denne hvis du virkelig vil ha det til å smelle i stua. Sjekke gjerne ut Sennheiser Ambeo for det aller ypperste av lydplanker. 

Artikkelen fortsetter under bildet

sonos arc bredde.jpg

Hva er dette? 

De som er ute etter en kompakt lydplanke må lete andre steder. Sonos Arc er nær 115cm bred og tar betydelig plass på TV-hylla. På den annen side – har du en 65 eller 75-tommer TV bør du vel ha noe som matcher størrelsen? 

Sonos har heldigvis gått for å lage lydplanken i metall. Den ser og kjennes bra ut, og Sonos sikrer at lyden kommer upåvirket igjennom den perforerte fronten. Ellers er det ikke så mye å nevne rent designmessig annet enn at den kan skaffes i både sort og hvit. Det finnes ikke noe som er mer irriterende enn når du har benket deg ned foran TV-en, og så er det en lysdiode som treffer deg midt i øyet og ødelegger TV-opplevelsen. En fiks, liten detalj er at styrken på lysdioden i front automatisk stiller seg inn avhengig av hvor mye lys du har i rommet. 

På innsiden har den ikke mindre enn 11 høyttaler-elementer med litt forskjellige oppgaver avhengig av plasseringen i lydplanken. Det er 8 bass/mellomtoner og 3 diskanter, og alle har hver sin egen forsterker. Lyden er delt opp i høyre, venstre, senter og oppover for å skape et komplett Dolby Atmos-lydfelt.

Sonos ARC har innebygget stemmestyring via innebygde mikrofoner og Google Assistent/Amazon Alexa, og de henter fint inn stemmer selv om du sitter godt plassert i sofakroken noen meter unna. 

Romkorreksjon

Sonos har et system for romkorreksjon som heter Trueplay. Det fungerer (dessverre) kun fra iOS-enhter, men er et bra system for å tilpasse lyden til rommet. Endringene som gjøres er ofte at du får en lyd som virker litt tyngre og fetere. Trueplay kan ikke gjøre noe med dybden i bassen, men den ga hjemme hos meg et løft i deler av bassen slik at lyden fikk litt mer trykk og intensitet. Action-sekvenser ble litt morsommere å lytte til, og lydbildet ble mer romslig og ryddig. Men det er også lov å si at før lydjusteringen er ikke dette spesielt imponerende med en lydbalanse som ikke er den du forventer fra et produkt i denne prisklassen. Det låt ganske tynt og skrint, men dette går det heldigvis an å gjøre noe med. 

Romkorreksjonen gjøres via mikrofonen på iOS-enheten din, og gjøres ved at du velger Trueplay i appen, og blir så bedt om å bevege deg frem og tilbake i rommet mellom høyttaleren og sitteposisjonen med telefonen i ørehøyde. Pass bare på å trekke for gardinene, ellers kan nok naboen din begynne å lure på hva du holder på med. 

Tilkobling 

Sonos er veldig brukervennlig å sette opp. Kanskje til og med noe av det enkleste du kan håpe på å finne blant lydplanker og trådløse høyttalere. Sonos-appen leder deg pent inn til mål, og sparer deg forhåpentligvis for de aller største frustrasjonene. sonos arc inputs.jpg

Når lydplanken vel er på plass og ferdig kablet til en TV med eARC (det er ikke trådløs tilkobling til TV) vil du kunne oppleve 3D surroundlyd fra Dolby Atmos. Det er ikke bare vanlig kinolyd med lyden rundt deg, men Dolby Atmos tilbyr også kinolyd med lyd over deg, for å gi deg en mer ekte kino-opplevelse. Det er mer moro når flyene tar av over deg, enn på alle sider samtidig. Ferdig koblet til kan du styre volumet på Sonos ARC med den eksisterende TV-fjernkontrollen. 

Og har du andre eksisterende Sonos-høyttalere integreres Sonos ARC som en del av økosystemet. Det gir deg mulighet til å benytte denne lydplanken som en ren musikkavspiller med tilgang til strømmetjentester som Spotify og Tidal, men også nettradio, og du har selvsagt full appstyring.

Du kan også bygge den ut til et fullt 5.1-system med trådløse bakhøyttalere fra Sonos og eventuelt også en trådløs subwoofer. 

Hva med lyden? 

Sonos ARC låter ganske sprekt og detaljert, men vi er så vidt litt skuffet over dens egenskaper i bassen. Du kan glemme den dypeste delen av bassen som får det til å vibrere i buksebenet, og skape størrelse til både rom og de objektene som raser over skjermen.

En klassisk test-scene er fra filmen Super8 med et tog som krasjer særdeles ettertrykkelig og lenge. På et større hjemmekinoanlegg høres det ut som om det foregår en betydelig togkatastrofe på skjermen, men med Sonos ARC blir ikke lydbildet like storslått, lyden av metall som rives i filler og bulkes til det ugjenkjennelige mangler dynamikk, og den ekte dypbassen er fraværende. Farten, spenningen og intensiteten er ikke like overveldende. 

Når det er sagt er det mye å glede seg over. Lydbildet er ryddig, dialogen hentes bra ut selv om det er lyden av dommedag rundt dem, og effektene plasseres på godkjent vis rundt i lydbildet. Det er milevis fra lyden i en flatskjerm opp til Sonos ARC, uansett prisklasse og størrelse. 

De forholdsvis små høyttaler-elementene gjør en fabelaktig jobb, og de spiller passe høyt før de melder fra om at de har fått nok. Skal du ha det til å bli særlig høyere enn dette kommer det til å koste langt mer penger og ta mye mer plass.  

Med musikk spilles det med en ganske detaljert lyd med en rik og fin klang i mellomtone og diskant, og og etter litt fikling med EQ-en eller Trueplay romkorreksjonen kommer det også en langt bedre balanse i lyden fra bassområdet og opp til diskanten. Men selve lydbildet er fortsatt litt lydplanke. Lydbildet mangler bredde og dybde, men det ligger i formatet og er ikke noe spesielt for Sonos ARC. Noen vil ganske sikkert savne litt bass, og enda fler vil savne Bluetooth slik at du med et par tastetrykk kan spille av lyd fra mobiltelefonen. Hva Sonos har tenkt her er jeg mer enn usikker på. Bedre og fyldigere bass går selvsagt an å kjøpe i form av en Sonos Sub, men da er du i en prisklasse hvor det finnes flere interessante alternativer. Subwooferen til Sonos koster nesten kr 8 000.- og da er vi plutselig i en helt annen prisklasse totalt. sonos arc angled.jpg

Konklusjon 

Sonos ARC har klart bedre lyd enn tidligere forsøk fra Sonos, men den har fortsatt de samme begrensningene som andre lydplanker. Det vi står igjen med er en lydplanke som gjør det maksimale ut av både format og prisklasse med et sett med balanserte lydegenskaper og utstyrsnivå, og gjør det også vanskelig for konkurrentene ved at den kan kobles til et modent og godt utviklet økosystem med en meget brukervennlig og innholdsrik app til både iOS og Android. 

Har du kjøpt deg en kostbar 65 eller 75 tommers flatskjerm er det noe i denne prisklassen du behøver for å få lydkvalitet og lydtrykk som matcher bildene. Sonos ARC fremstår som et meget vellykket valg i sin prisklasse, og den løfter film og TV-lyden til helt nye høyder.