Det har begynt å bli mange som tilbyr støykansellerende hodetelefoner, og enkelte modeller er priset langt lavere enn den nye Sony WH-1000XM4. Hva er det som gjør den verdt prisen? Vi tror ikke det er materialvalget, for det går stort sett i plast og kunstskinn. Det får ned vekten til et meget komfortabelt nivå og øreputene er myke og behagelige slik at du kan lytte i lang tid uten at de klemmer på hodet eller rundt ørene. 
Hodetelefonene har svært nøktern design – helt på kanten til kjedelig, men Sony er ikke her for å skape noen nye trender eller ikoniske design. Fokuset ligger åpenbart på brukeren, og på den uttalte miksen av enkel betjening, god lyd, støykansellering og personlig tilpasning til omgivelsene (Adaptive Sound Control). Hodetelefonene er tilgjengelige i sort og sølv. Sølvfargen kan muligens bedre beskrives som grå-beige, men den er faktisk ganske fin. sony wh1 000xm4 front.jpg

Musikken pauses når du tar dem av hodet, de kan koble den til to trådløse kilder og har praktisk trykkfølsomme paneler på øreklokkene – som også har vokst litt siden forrige generasjon. Batteritiden er oppgitt til inntil 30 timer, og de kan lades fra 0 til 100% på 3 timer. Noe som kanskje er mer interessant er at du kan få 5 timer spilletid med kun 10 minutters hurtiglading. Den leveres med et flott etui og der finner du også flyadapter og lydkabel, som også kan brukes hvis du går tom for strøm. 

Appen

Laster du ned kontroll-appen til Sony får du tilgang til noe Sony kaller Ambient Sound Control. Den tilpasser automatisk støykanselleringen til omgivelsene. I praksis regulerer den hvor mye av lyden du hører fra omgivelsene. Noe som åpenbart er praktisk når du beveger deg ute i trafikken og kan også styres via GPS! Støykanselleringen er så god at den stenger verden ute, noe som er utrolig fint når du sitter på kontoret eller på bussen til jobben, men som ikke virker spesielt trygt når du beveger deg i trafikken. Du kan også stille den inn til å fokusere ekstra på stemmer rundt deg. Funksjonen kan skrus helt av – noe jeg mistenker mange vil foretrekke.  App sony wh1000.jpg

Appen gir mulighet til å justere lyden via en equalizer, og også regulere nivået på det Sony kaller for Clear Bass. Den spiller ganske godt og balansert uten at du rører noen ting, men du kan få mer fres i diskanten, eller enda mer bass ved hjelp av et par trykk. 

Støykansellering

Sony hadde allerede en ganske imponerende støyreduksjon på sine XM3-utgaver. Nå er den enda bedre, men forskjellene er ikke så åpenbare at de kan høres uten at du kan sammenlikne mellom XM3 og XM4-utgaven. Men siste utgave demper enda litt bedre fra mellomregisteret og oppover - noe som gir bedre demping av sus og vindstøy. Støykanselleringen gir fra seg en liten anelse sus helt av seg selv. Det er ikke forstyrrende når du lytter til musikk, eller foretar samtaler, men kan kanskje tenkes å irritere deg litt over tid. sony wh1000xm4 etui.jpg

Lyden er bra

Sony WH1000XM4 låter fint, detaljert og med et meget innholdsrikt lydbilde. Det er ikke nøytralt og superkorrekt slik man vil ha det i et innspillingsstudio, men Sony vet hvordan de skal skru til en lyd som de fleste liker, og også tilpasse den til et bredt utvalg musikksjangre. Det inkluderer alt av elektrisk/syntetisk musikk og akustiske innspillinger innenfor vise og jazz-sjangerne. Bassen er kanskje akkurat litt for fremtredende i lydbildet, og det mangler så vidt litt energi i diskanten. Lyden er like behagelig og komfortabel som den er å ha på hodet. 

Med appens lydregulering kan du bringe litt mer energi inn i lyden, og også dempe bassen en smule, og lage ditt eget tilpassede lydbilde. Med et par knepp demping i bassen strammer den seg litt opp og blir tydeligere og klarer. En klarere og strammere bass gjør at hele lydbildet blir noe lettere og friskere, og får også mer fart og tempo. Det blir en vurdering om hva man liker, men du har altså muligheten. 
Med EQ-en i nøytral posisjon spiller den aller best på rap/R´n`B der det nesten ikke er grenser for hvor tung bassen skal være. Sony svarer med å gå meget dypt og den leverer et utrolig skikkelig og fyldig bassfundament, og er med på notene selv om bassen får det til å vibrere i jekslene. 

Konklusjon 

Du får bedre lyd til 4000 kroner hvis du kan klare deg uten støykansellering, men vil du lytte til musikk i din egen lille støyfrie boble finnes det ikke noen andre alternativer som har like god demping av støy utenfra. Et alternativ er Bose 700, men både Dali iO6 og AKG N700 er gode alternativer som spiller musikk på nivå med Sony. Dali og AKG når ikke helt opp til Sony når det gjelder støykanselleringen, men spiller musikk på et meget høyt kvalitetsnivå.