Jeg forsøker stadig vekk å overbevise med selv om at ørepropper er et godt alternativ, men jeg ender opp som en urokkelig hodetelefonmann i stort sett alle sammenhenger. Det finnes noen virkelig gode utgaver fra RHA og Audiofly som jeg har brukt en del, men det er sjelden jeg får alle ønsker oppfylt samtidig. De må sitte godt, være behagelige å bære over lengre tid, ha god bass og god lyd. Da er det nesten aldri særlig langt til et par gode hodetelefoner. 

Helt trådløst

Technics sin forrige modell ørepropper var de utrolig flotte EAH TA700 som spilte fantastisk, men som henvendte seg til audiofile, og gjerne de som har en bærbar hodetelefon-forsterker av god kvalitet. Det var liksom ikke en ørepropp hvor du stakk kabelen inn i det vanlige hodetelefon-uttaket på PC/Mac-en, iPad-en eller benyttet til mobiltelefonen mens du var på farten. 

Nå har Technics tatt en grundig titt på hva konkurrentene driver med, og lansert et par ørepropper som både leverer helt trådløse lydopplevelser og glimrende støyreduksjon. Så hvordan står de seg mot klasselederen Sony WF-1000XM3? Technics AZ70 side.jpg

Smart kontroll

De helt trådløse Technics EAH AZ70W kommer levert med en kompakt ladeeske som tar vare på øreproppene på best mulig måte, men som samtidig lader proppene. Batteriet i proppene gjør 6,5timer spilling med støykanselleringen slått på, mens batteriet i ladeesken gir ytterligere 13 timer. Til sammen har du strøm for 19,5timers spilling, men du må altså innom ladeesken et par ganger for å oppnå så mange timer med lyd. 

For å sikre at romkorreksjonen fungerer optimalt har like godt Technics utviklet sin egen. Følsomheten til romkorreksjonen kan kontrolleres med en brukervennlig app, og kan justeres i hele 100 trinn. Det hadde sikkert vært nok med 20, men hvorfor ikke dra til skikkelig når man har muligheten! Uansett har Technics utstyrt en tradisjonell støyreduksjon med både analog og digital prosessering. Alt dette for å lage den mest avanserte støyreduksjonen for ørepropper. Hva det betyr i praksis skal vi komme tilbake til. 

Du kan også velge hvor mye av omgivelselyden du ønsker å høre, de er stemmestyrt med Siri, Google Assistent eller Alexa, er IPX4 sprutsikre, og har Bluetooth 5.1. Du kan også glede deg over en finn-øreproppene-funksjon (geo-lokasjon). 

I daglig bruk er det nok de trykkfølsomme kontrollene på utsiden av proppene som blir mest brukt. For eksempel når du vil øke volumet. Da trykker du kort 3 ganger på venstre ørepropp for å få lyden opp til neste nivå. Det tar litt tid å bli vant med, men det fungerer godt. 

 Audiofil tankegang

Technics har lang erfaring med å lage sine egne membraner, og det har de også gjort til sine tidligere hodetelefoner og ørepropper. På innsiden av AZ70 sitter det derfor en stor 10mm driver med en membran som er dekket av graphene. Spørsmålet er alltid om hvordan man kan utvikle så stive membraner som mulig, helt uten at vekten øker. Da er det superlett og supertynne materialet graphene et av de mer eksotiske materialene som benyttes. Graphene kan kuttes så tynt at tykkelsen på materialet kun er ett atom. Da kan man med trygghet si at noe tynnere enn det får du det rett og slett ikke.   

Bra støyreduksjon 

Innstillingene er mange, og det er jo praktisk og brukervennlig, men det viktigste er likevel grunnkvalitetene til støyreduksjonen. Den er meget god, og helt i nærheten av nivået til de beste i prisklassen. Jeg har laget meg en lydfil med forskjellige lyder. Transport, kontorstøy, barn som gråter, trafikkstøy og liknende, og konkluderer greit med at Technics har kommet veldig langt med sin egenutviklede støyreduksjon. AZ70W_near left.pngProppene har brukbar akustisk demping av lyden utenfra, gitt at du får dem til å sitte godt i øregangen, og når du så kobler til støyreduksjonen, er det imponerende hvor mye av støyen og hvor mange forskjellige støykomponenter, de klarer å dempe. Nivået kan du tilpasse selv avhengig av omgivelsene, og hvor mye stemmer eller omgivelseslyd du vil slippe igjennom. På fullt klarer den å filtrere ut stemmer, og lar deg sitte igjen i nesten absolutt stillhet og lytte til musikk. Lydkvaliteten på mottatte telefonsamtaler er også god med god demping av støy fra omgivelsene. 

Typisk Technics

Technics-øreproppene blir testet på flere enheter. En MacBook Pro, Huawei P30, iPhone og til slutt en iFi DAC som sender Bluetooth, og jeg må si at det kun er digitalkonverteren fra iFi som henter ut lydpotensialet til AZ70. Resten spiller temmelig flatt, lite nyansert og litt grått, dessverre. Til en forandring fra mange andre vi har forsøkt, satt Technics-proppene som et skudd allerede på første forsøk. De stikker litt ut av øret, men er lette å få på plass, og har så liten vekt at selv om tyngdepunktet er et stykke utenfor øret er ikke dette noe du kjenner på. 

Det tar ikke lang tid å kjenne igjen Technics sin sobre, flott oppløste og velbalanserte lyd. Musikken flyter veldig lett og uanstrengt, og har en åpen og tiltalende lydkarakter. Bassen er stram og fin, og er i god balanse med resten av lydbildet, men har så vidt litt ekstra skyv i den aller nederste delen av bassen. Riktignok uten å dekke over viktige detaljer i det øvre bassområdet. Det er nemlig her den rytmiske fremdriften lever livet sitt, og ubalanse i bassen har stort sett som bieffekt at lyden blir tyngre og oppfattes som tregere. Fremheves et område av musikken vil det alltid gå utover et annet, men bassen er mest kilen. Technics AZ70 Case.jpg

Mellomtonen til AZ70 er åpen, detaljert og med en stemmegjengivelse som virker både avslappet og naturlig. Kanskje noen herrestemmer har litt lite brystresonans, men slapp av. De er mer enn mandige nok. Diskanten er lett, luftig og detaljert, og svært finkornet og godt oppløst. Samtidig som den har nok energi og fokus på detaljer for de fleste musikalske formål, er den ikke påtrengende, spiss eller for lys. Det låter typisk Technics, rett og slett. Noe som avgjort er et kvalitetstegn.  

Technics AZ70 setter opp et ganske stort lydbilde, og flytter ytterkanten av lydbildet et stykke unna midten av hodet slik at det blir god plass og nok avstand mellom instrumentene. At stemmer fortsatt oppstår midt inne i hodet er det fortsatt ingen ting å gjøre med.

I appen har du en EQ og en bass-enhancer. Med disse to kontrollene kan du endre lydsignaturen vesentlig, og lage deg akkurat det lydbildet du selv liker. Det endrer imidlertid ikke lydkvaliteten, kun balansen mellom de enkelte frekvensbåndene. Her kan du gjøre alt fra små justering for å tilpasse lyden til dine preferanser, eller skru deg helt bort. Valget er ditt, men det er trygt å vite at den fundamentale gjengivelsen er meget god. 

Konklusjon  

Technics AZ70 sitter godt i øret, og er så komfortable som det nesten er mulige å få et par ørepropper også over tid, støyreduksjonen er meget god og på høyde med de beste i prisklassen, og de låter veldig flott. Lyden er nøytral og har en naturlig og ganske avslappet klangkarakter uten å virke kjedelige eller matte. Denne lydkarakteren skinner gjennom uansett hvilke innstillinger du velger å gjøre i appen. Jeg tenker disse øreproppene gir konkurrentene noe å tenke på.