En platespiller med innebygget RIAA og med en analog til digitalkonverter som sender signalet til den trådløse MusicCast-modulen, får nok mange analog-entusiaster til å få sinnarynker i panna og til å heve øyenbrynene over middels. Vi forstår dere!

Likevel er det noe med dette konseptet som er interessant. Bare det å kunne plassere platespilleren akkurat hvor du vil høres forlokkende ut. Vi må innrømme at vi er ganske spente på hvordan Yamaha har løst dette. 

Fremtiden

Yamaha mener dette produktet er et steg inn i fremtiden, men samtidig en hyllest til fortiden. De kan i hvert fall dette med å utrykke seg, og kjenner jeg Yamaha rett har de ikke investert en masse penger i et produkt som ingen vil ha. Dette har de garantert undersøkt på forhånd.

Det de har rett i er at vi har fått en ny generasjon hifi-entusiaster som ikke har hatt en analog oppvekst, men som likevel vil spille plater fordi det er hyggelig å høre på, og at det er et kult konsept. Likevel både bruker og kjøper de hifi på en annen måte enn tidligere. Mobiltelefonkontroll, apper, deling av musikk og trådløse høyttalere er det som gjelder. Begynner vi å tenke litt på dette, er slett ikke dette noen dum ide. Hvis det låter ok og fungerer slik det er tenkt. For alle som ikke allerede har Yamaha MusicCast i huset fungerer også spilleren via AirPlay og Bluetooth.yamaha vinyl 500 back.jpg

Spilleren er ganske enkel

Nå er ikke det i seg selv uvanlig. Det finnes en rekke spillere på markedet i dag som er laget på aller enkleste måte. Det er bare å ta en titt på de rimeligste spillerne til Reloop, Pro-Ject eller Rega for å finne spillere med kun det aller mest grunnleggende på plass.

I Yamaha sitt tilfelle handler det om en ganske stilig, remdrevet spiller med en ganske enke,l men mekanisk høyst brukbar, rett arm. Pickup-en er heller ikke blant de mest påkostede, og er av MM-typen levert av Audio Technica.

Uten at vi skal lage noe stort poeng av det, er den mest betydelige oppgraderingen du kan gjøre med denne spilleren å sette på en dyrere pickup. Sumiko og Ortofon har meget brukbare alternativer til noen tusenlapper. Jeg forsøkte med en Ortofon Red, og det løftet opplevelsen mye, men det koster altså litt for de av dere som er i konstant oppgraderingsmodus. 

Spilleren er lett å sette opp, men så var det dette med å få den opp på nettverket da. De som allerede har et produkt fra Yamaha med MusicCast innebygget forstår hvordan dette virker, men er du ny og kanskje har kjøpt flere Yamaha-greier og platespiller i en pakke, tar det kun litt tid. Det er overraskende lett å forstå.

Jeg koblet til, fikk spilleren på plass i app-en jeg benytter med den store hjemmekino-forsterkeren CX-5100, og var i gang på noen minutter. Enkelt og kjapt. I tillegg er Yamaha sitt MusicCast forbausende stabilt når du først er opp i kjørbar stand. Jeg kan faktisk ikke huske en eneste gang hvor musikken har blitt avbrutt eller hatt avspillingsproblemer i andre tilfeller enn når nettverket hjemme har hostet litt.  

Seremonien er der fortsatt

Når spilleren vel er på plass spiller du plater slik du alltid har gjort. Den eneste forskjellen er at det ikke er noen kabel mellom spilleren og forsterkeren, og når du først har satt deg ned i sofaen for å spille musikk, er det heller ingen store lydmessig problemer. Snarere tvert i mot. Til å være en såpass rimelig løsning låter dette mer enn akseptabelt.Seremonien med å ta platene ut av coveret, legge den på tallerkenen og senke armen ned på platen er akkurat som før, og du har coveret for å lese tekster, info om artisten og kanskje er du også interessert i hvem som er produsent, hvor den er spilt inn og hva slags instrumenter de har brukt på innspillingen. Alt som følger med lytting til vinyl er med, unntatt kablene.

Vil du veldig gjerne bruke kabler lar Yamaha deg gjøre det også. Du har utgang for signal direkte fra pickupen uten at den innebygde RIAA-forsterkeren er koblet i mellom, og du kan koble den direkte til en aux-inngang eller CD-inngang på forsterken med en vanlig linjeutgang fra den innebygde platespiller-forsterkeren. Du kan også slå av alt som har med trådløs lyd å gjøre – hvis du vil.yamaha vinyl 500 black.jpg

Lyden overrasker

Det er jo all mulig grunn til å mistenke at de har brukt mye penger på elektronikken og litt mindre på spilleren, men det er absolutt ikke inntrykket jeg får når jeg får koblet den til. Rett opp av esken spiller den overraskende bra. Rimelige platespillere er jo ikke det de engang var. Nå for tiden er 3-5 tusen kroner nok til å oppnå overraskende kosedyktig lyd.

Yamaha MusicCast Vinyl 500 viser frem et detaljert og åpent lydbilde med bra fundament i bassen enten du bruker den på den ene eller den andre måten. Analogt eller digitalt spiller ikke noen større rolle for lyden. Du hører at den ikke er superpresis og like engasjerende som en Rega RP8, eller like tung og kontakt i bassen som en Technics SL1200, men det er likevel fordømt likandes det som strømmer ut av høyttalerne. Mellomtonen er detaljert og ganske dynamisk, og det er godt driv i den øvre, og viktige delen av bassen.

Planlegger du et komplett system har Yamaha en glimrende liten strømme-forsterker som heter WXA-50 og den har alt du behøver av elektronikk, inklusive forsterker. Koble til et par mindre høyttalere fra KEF, Dali, B&W, System Audio eller Monitor Audio og du kan nyte lyd på et nivå du knapt kan forestille deg før du har forsøkt det hjemme.

Om du kun ønsker å spille på en Bluetooth, AirPlay eller Yamaha MusicCast-høyttaler, må du gjerne gjøre det også, men husk at den sterkeste opplevelsen du kan få i stua, og som trumfer det meste av andre lydmessige skavanker, er et skikkelig lydbilde i full stereo med stemmer og instrumenter plassert tredimensjonalt med solid dybde og bredde.

Den låter litt «Yamaha» og det betyr at den har ganske fin rytme og bra tempo, og klarer å engasjere lytteren. Pickupen samspiller godt med spilleren ellers, men er litt mer opptatt av detaljer og informasjon enn «groove» og underholdning. Her er det imidlertid et stort forbedringspotensial.
Spilleren er brukbart dempet, men den er ikke laget for å stå rett ved siden av en trådløs høyttaler på litt størrelse (selv om Yamaha har bilder av akkurat det på nettsidene sine). Med litt bass kan det oppstå vibrasjoner som forplanter seg i spilleren og som ødelegger lyden fra litt til fullstendig, avhengig av volum. 

Konklusjon

Yamaha MusicCast Vinyl 500 er et hyggelig bekjentskap, og er den første spilleren vi har testet som kan kobles direkte til et trådløst økosystem (MusicCast) og snakke med andre produkter.
Den er ikke like bra som alle de konkurrerende analoge spillerne, men den blir etter min mening uslåelig hvis du vil kutte kabelen og spille helt trådløst.