Det er fortsatt slik at TV-lyden du får fra de til tider ekstremt flate TV-skjermene på markedet langt på vei er et lydmessig katastrofe-område. Vi får hele tiden prentet inn av produsentene at de har gjort store fremskritt, og det har de også gjort. Det er bare det at utgangspunktet er totalt krise, og at de forbedringene vi hittil har sett ikke egentlig gjør den store forskjellen. Du kjøper deg en TV til ti tusen kroner og lyd som ikke koster noen ting. Resultatet er gitt.

Svaret er en lydplanke

Nesten uansett hva du kjøper av lydplanker til over et par tusenlapper er kvaliteten og lydopplevelsen på et helt annet nivå. Men det er forskjell på lydplankene, og de blir også stadig bedre etter hvert som konstruktørene får tilgang til bedre og mer spesialiserte elementer, DSP-teknikk og forsterkere med høyere kvalitet.

Yamaha sin YAS 108 er godt plassert i budsjettklassen, og koster så vidt under tre tusen kroner. I denne prisklassen er ikke forventningen kjempehøy, men den overrasker likevel med både engasjerende og morsom lyd, og en stemmegjengivelse som er ren, klar og langt mer troverdig enn den som kommer fra flatskjermen. Lyden blir tydeligere og klarere, og du kan faktisk få fullt utbytte av filmen eller TV-serien selv om du spiller på lavt volum. For eldre mennesker med redusert hørsel burde lydplanker skrives ut på blå resept! 

Artikkelen fortsetter under bildet
Yamaha YAS 108 lydplanke.jpg

Vellykket triksing med lyden

For å spille noe mer enn liksom-stereo, har Yamaha utstyrt denne lydplanken med DTS Virtual:X som er et virtuelt 3D surroundformat som gjør en god jobb med å skape et større og mer imponerende lydbilde når du ser film eller serier på TV. Det er faktisk ganske så imponerende når utgangspunktet er en enkel lydplanke i budsjettklassen.

For å få mer trykk har Yamaha et par innebyggde subwoofere. Det gir mer og bedre bass enn andre tilsvarende lydplanker, men konkurrerer på ingen måte med dedikerte eksterne subwoofere. Yamaha kan ikke trylle.

De har også utstyrt enheten med noe de kaller for Clear Voice. Det skal sørge for at stemmen kommer godt frem og at den er klar, åpen og nøyaktig.

YAS 108 kan legges under TV-en eller henges på veggen, og den er flat nok til at den går greit under det aller meste av TV-er på markedet.  

Vil du bruke den til musikk fungerer den som en trådløs høyttaler med Bluetooth musikkavspilling. Total effekt er 120watt, men vi anbefaler å ikke spille på absolutt fullt volum. Det låter penere og renere, og utsetter YAS 108 for mindre potensiell skade.   

Best på film

Selv om YAS 108 er utstyrt med Bluetooth, og dermed også kan spille musikk, er det ikke først og fremst her den imponerer. Musikkgjengivelse blir en hyggelig tilleggsfunksjon, men det er vel ingen som ved sine fulle fem kjøper en slik for å legge på hylla og spille musikk.

Det er åpenbart at det er under (eller over) TV-en den hører hjemme, og gjerne med noe annet enn Dagsrevyen på programmet for at den skal våkne skikkelig til liv, Den er god på stemmegjengivelse og den innebygde funksjonen Clear Voice har mer for seg enn vi trodde.

Ser du mye på serie, film og underholdningsprogrammer er det i prisklassen til YAS 108 det begynner.

Dialogen er detaljert og bra, 3D-surroundeffekter og annet blir overraskende godt projisert og du har følelsen av å ha et antall høyttalere rundt og over deg. Det viktige bassfundamentet er på plass med såpass kontroll at den ikke legger lokk de viktige detaljene i den nederste delen av mellomtonen. Det er begrenset hvor dypt den går, men de er likevel ganske imponerende sette i forhold til størrelsen.

Diskanten er i god Yamaha-tradisjon godt balansert slik at den ikke stikker seg ut og blir anstrengende eller spiss, og den spiller også mer detaljert og raffinert enn jeg forventet. Mellomtonen er dynamisk og ganske sprek. Noe som øker underholdningsverdien og engasjementet.

Konklusjon

Det er ikke noe sjokk at Yamaha lager gode produkter, men at de klarer å lage så god lyd så rimelig er overraskende. Du kjøper likevel ikke denne i stedet for en dyrere lydplanke. YAS 108 er først og fremst en innstegsmodell som har fått oppgaven med å løfte TV-opplevelsen til helt nye høyder, og det gjør den med glans. At den også kan doble som en helt grei høyttaler til strømming av lyd fra mobiltelefonen er en hyggelig bonus.